Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

2017, május 9 - 09:54 Debreceni gyógyszerészhallgatók sikere

Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

 

 

 

2017. május 6-án került megrendezésre az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny az MGYT Ifjúsági Bizottság, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság és a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (HUPSA) szervezésében. A hetedik alkalommal megrendezett eseménynek a korábbi évekhez hasonlóan a Gyógyszerészkamara székháza adott otthont. A DE Gyógyszerésztudományi Kart, Gyermán Anna és Oláh Dóra végzős hallgatók képviselték. A zsűriben Prof. Dr. Szökő Éva, Prof. Dr. Soós Gyöngyvér, Dr. Bácskay Ildikó, Dr. Télessy István, és Dr. Horváth-Sziklai Attila vett részt.

 

Az idei versenyfeladatok az atópiás és krónikus légúti betegségek köré csoportosultak. A versenyfelhívásra jelentkező hallgatók felkészülését a témához kapcsolódó szakmai anyag kiadása is segítette.

 

 Az izgalmas versenyen Gyermán Anna a második, Oláh Dóra pedig a harmadik helyezést érte el.

 

 

"Alapos közös felkészülés után 2017.05.06-án ketten indultunk útnak a fővárosba Debrecenből, hogy a DE Gyógyszerésztudományi Kart képviseljük az Év Gyógyszerészhallgatója Versenyen. Az itthon megrendezett versenyhez hasonlóan az országos döntőben is egy rövid teszt kitöltése után került sor a szóbeli szituációs megmérettetésre. A helyszín gyönyörű volt, hiszen antik tára mögött állhattunk a Magyar Gyógyszerészi Kamara épületében. Két színész által alakított beteget kellett szimulált patikai körülmények között ellátnunk betegtanácsadással. Az első beteg COPD-ben szenvedő dohányos, magas vérnyomással küzdő, túlsúlyos férfi volt, aki már ismerte gyógyszereit, köhögött és mindeközben nagyon sietett. Fontos volt, hogy alaposan kikérdezzük, hiszen mint ahogy a való életben is tapasztalhatjuk, sokszor a betegek nem közlik maguktól a számunkra fontos információkat. A második „beteg” egy szénanáthás anyuka volt, akinek a hat éves gyermeke enyhe ekcémától szenved. Orvosnál már jártak, receptet nem hoztak, így teljességgel a gyógyszerészi kompetenciára volt bízva az ellátásuk.

A Debreceni Egyetemről kettőnk közül Oláh Dóra a III. és Gyermán Anna a II. helyet szerezte meg a versenyen. Szereplésünket egy e-könyv olvasóval és egy digitális fényképezőgéppel jutalmazták a szervezők. Ezen felül viszont rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk. Hiszen bár ez most csak játék volt, nem is olyan sokára már élesben kell helyesen megoldanunk hasonló szituációkat."

 

Nyilatkozták a versenyről Gyermán Anna és Oláh Dóra V éves gyógyszerészhallgatók.

 

 

 Eredményükhöz gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!