Egy hónapig még szedhető a gyógyszer

2018, július 5 - 17:16
Csaknem 150 ezer hipertóniás beteg terápiáját érinti az, hogy szennyezett hatóanyag miatt szerdán több vérnyomáscsökkentőt kivontak a forgalomból. A betegek teendőiről a Debreceni Egyetem szakembere tartott tájékoztatót.

A betegek biztonsága érdekében, elővigyázatosságból az úgynevezett valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentők egy részét kellett kivonni a forgalomból, miután kiderült, hogy szennyezett az egyik kínai hatóanyaggyártó által előállított összetevő.

Hazánkban a 3 és fél millió hipertóniás beteg közül megközelítőleg 200 ezren használnak valamilyen valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentőt, és 150 ezren lehetnek azok, akik a szennyezett hatóanyagú tablettákat szedik.

Páll Dénes, a Debreceni Egyetemen működő Regionális Hypertonia Centrum vezetője, a Magyar Hypertonia Társaság elnökhelyettese azt tanácsolja a betegnek, elsőként azt nézzék meg a vérnyomáscsökkentő gyógyszerük tájékoztatójában, hogy az tartalmaz-e valsartant.

- Ha nincs ilyen összetevő, akkor lehet folytatni a terápiát, de nem szabad abbahagyni a vérnyomáscsökkentő szedését akkor sem, ha van benne valsartan – hangsúlyozta a szakember csütörtökön, a Klinikai Központban tartott tájékoztatón.

- A terápia megszakítása súlyosabb következményekkel járhat, mint a feltételezett minőségi hiba, ezért a betegek használják a náluk lévő készleteket, és folytassák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, de minél hamarabb keressék fel családorvosukat – hangsúlyozta Páll Dénes.

A szakember kiemelte: a Magyar Kardiológus Társaság, a Magyar Hypertonia Társaság és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egységes állásfoglalása az, hogy egy hónapon belül le kell cserélni az érintett vérnyomáscsökkentőket.

A betegeknek ezért érdemes mielőbb felkeresniük a családorvosukat, akik 15 alternatívát tudnak nyújtani a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentő helyettesítésére. A forgalomból kivont, valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentők listája megtalálható az OGYÉI internetes oldalán.

Sajtóiroda-MM


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ