A Kar Általános Bemutatása

Szereted a biológiát és a kémiát?  Segíteni akarsz az embereknek?  Érdekel a kutatás?  Szeretnél egy diplomát, ami biztos megélhetést ad?  

Akkor legyél te is gyógyszerész! 

 

A gyógyszerészet sok embernek nem egy „egyszerű szakma”, hanem élethosszig tartó tanulásvággyal összekötött hivatás. Bár sok ember számára a gyógyszerész a gyógyszertárakban dolgozó patikusokat jelenti, a szakmánknak sok egyéb területe van, ahol különféle személyiséggel rendelkező kollégák megtalálhatják számításaikat.  

 

A gyógyszerészek valóban nagy része a patikákban látja el feladatait, ahol saját kompetenciájában betegeknek segít kiválasztani a számukra megfelelő gyógyszereket, vagy az orvos által rendelt gyógyszeres terápiával kapcsolatban látja el tanácsokkal a hozzájuk fordulókat, mindemellett a gyógyszertárakkal kapcsolatos gazdasági feladatokat is elvégzik. 

 

A gyógyszerész diploma sok egyéb területre ad „jogosítványt” tulajdonosának. Az egyik ilyen terület a klinikai-kórházi terület, ahol az egészségügyi intézmények osztályain folyamatos gyógyszerellátását biztosítanak és betegre szabottan segítenek a megfelelő gyógyszeres terápia kialakításában a kezelő orvosokkal közösen.  

 

Az iparban elengedhetetlen a gyógyszerészek jelenléte a kutatási, fejlesztési gyártási, feladatoktól a minőségbiztosításon át, egészen a marketingig.  

 

A fejlesztés alatt álló gyógyszerkészítmények ugyanakkor kötelező és szigorú klinikai vizsgálatokon kell, hogy átessenek, amiket ún. monitorként gyógyszerészek is felügyelhetnek. A folyamat másik végén, a végső, törzskönyvi engedélyt megadó, gyógyszerügy felügyeletét ellátó államigazgatási szervek is nagy számban alkalmaznak gyógyszerészeket. 

 

A nálunk megszerzett diploma mindezek mellett lehetőséget biztosít a vegyipari, biológiai és orvostudományi kutató és analitikai laboratóriumokban való elhelyezkedéshez. A gyógyszerész oklevél az élet sok területén nyújthat érdekes és hasznos munkavégzéshez megfelelő diplomát és nem utolsósorban megfelelő, biztos megélhetést. 

 

 

 

Miért a Debreceni Egyetem? 

 

Magyarország egyik legrégebbi egyetemén tanulhatsz, mely több nemzetközi rangsorban előkelő helyen szerepel. Nyári gyakorlataik során hallgatóinknak nemcsak a gyógyszertári, hanem a kórház-klinikai gyógyszerészek munkájába is lehetőségük van betekinteni, valamint az ipar iránt érdeklődők a Kar kiterjedt vállalati kapcsolataink révén megismerkedhetnek az ipari gyógyszerészek mindennapjaval.

 

Azoknak a hallgatóinknak, akik érdeklődnek a tudomány iránt, a lehető legszélesebb körben biztosítjuk a lehetőséget, hogy már tanulmányaik elejétől bekapcsolódjanak tudományos diákköri hallgatóként a különböző kutató-fejlesztő laboratóriumok munkájában. Ezt a Gyógyszerésztudományi Kar Tanszékei mellett az Orvostudományi Kar és a Természettudományi Kar Tanszékein is megtehetik, de akár multidiszciplináris, több intézetet is érintő projektekben is részt vehetnek. 

 

 

Emellett Különböző ösztöndíjpályázatokkal Európa számos egyetemére eljuthatnak hallgatóink egy-egy szemeszterre vagy akár egy teljes évre. A tanulás mellett lehetőséged van bekapcsolódni az egyetem pezsgő diákéletébe, ahol sportolástól kezdve a szakkollégiumi rendezvényeken át különböző bulikig ismerhetik megy egymást az Egyetem hallgatói. Mivel tudományegyetem vagyunk, ezért a különböző szakon tanuló hallgatók kollégiumokban, rendezvényeinken, de akár egyetemi előadásokon is találkozhatnak egymással. Emellett nyelvtudásotok is fejleszthetitek a közösségi programok alkalmával, hiszen a Debreceni Egyetemen több, mint 7000 külföldi hallgató tanul. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 További információkért tekintsd meg Kari Tájékoztatónkat!

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2022.11.17.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.