MAGYAR-INDIAI TÉT EGYÜTTMŰKÖDÉS

TÉT_15_IN-1-2016-0071 Pályázati Összefoglaló

 

Részletes beszámoló 2019

 

 

ESEMÉNYEK

 


Magyar Kutatók látogatása a New Delhi Egyetemen (2019.02.24. –2019.03.02.)


 

Az NKFIH Indiai-magyar TÉT_15_IN-1-2016-0071 pályázat keretein belül a Gyógyszerészi Kémia Tanszék két oktatója és két PhD hallgatója Indiában, Delhiben tett egyhetes látogatást 2019. február 23. és március 2. között.

Az indiai látogatás során részt vettek a Hansraj College, University of Delhi és a Loyola University Chicago Stritch School of Medicine szervezésében megrendezett 1st International Conference On Integrative Chemistry, Biology & Translational Medicine elnevezésű kétnapos konferencián, ahol a TÉT pályázat keretein belül vállalt kutatások legújabb eredményeiről számoltak be. A konferencián számos neves kutató jelen volt a világ minden tájáról, Afrikából, Amerikából és Európából. Prof. Borbás Anikó tanszékvezető egyetemi tanár plenáris előadást tartott „Synthesis and biological evaluation of novel types of nucleoside analogues as potential antiviral and anticancer agents” címmel. Dr. Bakai-Bereczki Ilona adjunktus meghívott előadóként „Lipophilic glycopeptide antibiotic and sialic acid derivatives active against influenza viruses” címmel tartott előadást. Kelemen Viktor 3. éves PhD hallgató előadásának a címe „A scope and limitations study of photoinitiated thiol-ene addition reactions of various 2,3- and 3,4-unsaturated glycosides” volt, míg Debreczeni Nóra (1. éves PhD hallgató) „Synthesis of nucleoside conjugates by photoinduced thio-click reactions” címmel mutatott be posztert, melyért poszter-díjat is érdemelt.

Dr. Bakai-Bereczki Ilona pályázott a konferencia alkalmából meghirdetett „Distinguished Investigator Award” - Kiváló kutatói díjra, melyet el is nyert.

 

 

 

 (a képre kattitva galéria nyílik)

 


2018.06. 11-18.


 

Indiai együttműködő partnerek látogatása a Debreceni Egyetemen 

2018. június 11-18 között a TÉT_15_IN-1-2016-0071 projektben részt vevő két indiai kutató, Dr. Brijesh Rathi (New Delhi Egyetem, Hans Raj College) és Dr. Poonam (New Delhi Egyetem, Miranda College) látogatást tett a Debreceni Egyetem GYTK Gyógyszerészi Kémia Tanszékén.

A látogatás keretében június 12-én a két indiai kutató tudományos előadást tartott a DE GYTK Nagyelőadójában a DE GYTK és TTK Kémiai Intézetének kutatói számára. Dr. Brijesh Rathi: "New Antimalarials: Multistage Inhibitors of Malaria Parasite as Emerging Hope for the Malaria Eradication” és Dr. Poonam: „Applications of catalysts; Efficient way to solve the environmental crisis” címmel mutatta be legújabb kutatási eredményeit.

Az egy hetes munkalátogatás során az indiai együttműködő partnerek megismerkedtek a Gyógyszerészi Kémia Tanszék kutatóival, valamint bemutatkozó látogatást tettek a Gyógyszerésztudományi Kar dékánjánál. A munkamegbeszélések során arról született megállapodás, hogy az indiai fél malária- és tuberkulózis-ellenes hatásvizsgálatot végez el a debreceni csoportnál előállított vegyületeken és bekapcsolódik a 2,3-telítetlen szénhidrátokon végzett tioladdíciós vizsgálatokba.

 

 (a képre kattitva galéria nyílik)


2017.12.07-15.


 

2017 december 7. és 15. között  a magyar-indiai TÉT együttműködés keretében Új-Delhiben tettünk látogatást, Dr. Herczegh Pál egyetemi tanárral Az utazás során szakmai előadásokat tartottunk az indiai partnerek kutatóintézeteiben, és részletes szakmai konzultációt folytattunk a projekt valamennyi indiai résztvevőjével.

Elsőként Dr. Nidhi Jaint látogattuk meg az Indian Institute of Technology Kémia Intézetében. Itt a pénteki napon előadást tartottam „An overview of recent research at the Department of Pharmaceutical Chemistry of University of Debrecen” címmel, amelyben bemutattam a Tanszéken folyó kutatási területeket, és összefoglaltam a projekt keretében végzett tioladdíciós kutatásokban elért legfontosabb eredményeket. A következő hét szerdáján ismét Nidhi Jain Intézetébe látogattunk el, megismertük a kutatólaboratóriumát és a csoportjában dolgozó kutatókat és diákokat, és konzultációt folytattunk a projekt keretében tervezett kutatások állásáról és a jövőbeni feladatokról.

 

Indian Institute of Technology Kémia Intézet ( a képre kattitva galéria nyílik)

 

 

 

 

Hétfőn a One-day Indo-Hungarian symposium on Recent Advances in Chemistry and Biology címmel megrendezett egész napos konferencián vettünk részt a University of New Delhi Miranda College Kémiai Intézetében, ahol „Thiol-Ene Reactions on Unsaturated Carbohydrates and Nucleosides” címmel tartottam plenáris előadást. Herczegh Pál professzor is plenáris előadást tartott From glycopeptide antibiotics to nucleoside analogs: Pieces of medicinal chemistry research at University of Debrecen címmel az utóbbi években  elsősorban az antibiotikumok, szénhidrátok és nukleozidok terén elért kutatási eredményeinkről.

One-day Indo-Hungarian symposium (a képre kattintva galéria nyílik)

Itt személyesen megismerkedtünk a projekt további indiai résztvevőivel Dr. Brijesh Ratival és Dr. Poonammal, valamint a Dr. Rati csoportjában dolgozó három PhD-hallgatóval, akik részt vettek a konferencián. A keddi napon Dr. Brijesh Rati (University of New Delhi, Hansraj College, Kémia Intézet) vendégei voltunk, akivel részletes megbeszélést folytattunk a tioladdíciós kutatások jövőbeni feladatairól. A konzultáción Dr. Poonam is részt vett. A szakmai program után egyeztettünk Dr. Rati és Dr. Punam jövő évi magyarországi látogatásáról. A tervek szerint a két indiai kutató 2018-ban május-június folyamán látogatja meg Tanszékünket. A New Delhi Egyetemen Dr. Brijesh Rati vezetésével rövid látogatást tettünk Hansraj College és a Miranda College dékánjánál is.

A projekt keretében tervezett közös kutatások szempontjából az indiai látogatás és a személyes konzultáció nagyon tanulságos és hasznos volt.

Dr. Borbás Anikó
a projekt szakmai vezetője

 

 

Frissítés dátuma: 2019.07.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.