Gyógyszertechnológiai Tanszék - Kutatás

Új klinikai és gyógyszertechnológiai kutatási projekt a cukorbetegség kiegészitő terápiájában Debrecenben

A kedvezményezett neve:  Variocom Kft., Qlab Kft., Debreceni Egyetem

A szerződött támogatás összege: 1 326 353 760 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):  71.99%

A projekt tervezett befejezési dátuma:  2020. szeptember 30.

A tényleges befejezés dátuma:  2020. szeptember 30.

Projekt azonosító száma:  GINOP-2.2.1-15-2017-00066

A Variocom Kft., a Qlab Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciumi keretek közt pályázatot nyújtott be,
Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére címmel.
A GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számmal regisztrált pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,326 milliárd forint összegű vissza nem terítendő támogatásra érdemesnek minősítette. A Projekt az európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretei között valósul meg. A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2017.10.01., fizikai befejezésnek tervezett határideje pedig 2020.09.30.A megvalósítás helyszíne a Debreceni Egyetem Tudományos és Technológiai Parkja Debrecenben.

A projekt célja, hogy létrehozzunk egy olyan terápiás terméket, amely jelentős szerepet tölthet be a népbetegségnek számító cukorbetegség kiegészítő terápiájában. A kutatás célja egy olyan biovegyület beazonosítása, amely hatékonyan és klinikailag is bizonyíthatóan lassíthatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. A kutatás teljes körűen kiterjed a keresett vegyület beazonosítására, klinikai vizsgálatára és hatásosságának igazolására, az adott vegyület legjobb forrásának felkutatására, a stabil és piacképes termékforma megtalálására, a szükséges gyártástechnológia kialakítására, az engedélyezési és hatósági kérdések egyeztetésére és a piaci igények és piaci működési mechanizmusok vizsgálatára .Célunk egy - cukorbeteg csoportok és diabetológus szakorvosok bevonásával - átfogó és jellemző ismeretanyag megszerzése a cukorbetegek életmódjáról és táplálkozási szokásairól. Ezen specifikus ismeretanyag alapján kerül kifejlesztésre a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer. Keresni fogjuk a cukorbetegség okozta anyagcserezavarokra adott releváns táplálkozástudományi és életmód kutatási válaszokat. A kutatási eredmények ismeretében komplex összetételek és gyógyszerformák laboratóriumi fejlesztése, tesztelése zajlik majd. Elvégezzük a felszívódási, hasznosulási és stabilitási vizsgálatokat. A termékfejlesztés során gyártási eljárások vizsgálata, csomagolási anyagok, kiszerelés tesztelése történik meg.
 A projekt végén egy olyan szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás terméket szeretnék létrehozni, amely már rendelkezik a gyártásához szükséges gyógyszeripari technológiai eljárással és a bevezetéséhez szükséges piaci és marketing háttérrel.

 

GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI MUNKACSOPORT

 

 

Frissítés dátuma: 2019.01.11.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.