Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem, a Gyógyszerésztudományi Kar új otthona

 

A Debreceni Egyetem közbeszerzési eljárásban választotta ki az úgynevezett Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem tervezőjét. Az épületet a Vezér utcai egyetemi ipari parkba, a Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkba álmodták meg. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent Eredménytájékoztató szerint a hét ajánlattévő közül a budapesti székhelyű Pyxis Nautica Építésziroda Kft. nyerte a megbízást, amit nettó 175 millió forintért vállaltak el.

A céggel január 24-én meg is kötötte a szerződést az egyetem, a munkára nyolc és fél hónapja lesz a nyertesnek.

 

A Debreceni Egyetem közel 7 és fél milliárd forintot nyert az épület megvalósítására.

A tenderdokumentáció alapján a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem a tervek szerint tervezetten magában foglal egy gyógyszer kutatási-kísérleti célokat megvalósító GMP (Good Manufacturing Practice) egységet, egy IFS (International Food Standard) minősítésre alkalmas élelmiszertechnológiai egységet és egy oktatási célokat szolgáló egységet.

 

A Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem létrehozásával elérendő cél az, hogy Debrecenben létrejöjjön egy kutatási-kísérleti gyártási feladatok elvégzésére alkalmas GMP és IFS szintű üzemegység, mely továbbá hátteret biztosít a kutatási, a kísérleti gyártási, illetve a késztermék-előállítási feladatoknak. Ennek megfelelően kialakítandók a technológiai előírásoknak megfelelő termelőüzemek és raktárak, illetve egyéb kiszolgáló helyiségek.

Mindemellett az épületben helyezik majd el a Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalát és három tanszékét (Gyógyszertechnológiai Tanszék, Biofarmáciai Tanszék, Gyógynövény- és Drogismeret Tanszék), így ezáltal megfelelő infrastrukturális hátteret alakítanak ki mind az oktatási, mind a kutatási feladataik legmagasabb szinten való végezéséhez. Szilvássy Zoltán rektor tavaly márciusban úgy nyilatkozott, hogy a gyártást, kutatást és oktatást egyedülálló módon ötvöző komplexumba költözhet a tervek szerint 2023-ban a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara.

Hozzátette, egy olyan létesítmény jön létre, amely az oktatási és kutatási feladatok mellett a kisszériás gyógyszer-, medical food- és táplálékkiegészítő-gyártás révén az ipari igényeket is kiszolgálja.

Bács Zoltán kancellár arról beszélt, hogy a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és a Gyógyszertudományi Kar új épülete lesz a hatodik elem az egyetem Vezér utcai Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkjában a már épülő Innovációs Központ, illetve a tervezés alatt álló Pilot Oltóanyagüzem, a Nemzeti COVID-vakcina, a Nemzeti Oltóanyaggyár és a Járműipari Laboratórium mellett.

A komplexum 3000 négyzetméteres földszintjén egy szilárd gyógyszerforma (tabletta, kapszula) gyártására alkalmas gyorsreagálású, GMP-minősítésű középüzem és egy táplálék-kiegészítőket gyártó IFS Food részleg lesz. Az első és második emeleten összesen 5000 négyzetméter lesz az oktatási terület (tanszékek, előadó és szemináriumi termek, beleértve a gyógyszerfejlesztő laboratóriumokat), és ott kap helyet az Egészségipari Intézet.

A tervezési folyamat lezárulta után szintén közbeszerzési eljárásban választják ki az építési kivitelezőt.

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 19. 14:43