2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ-2022-00006

 

 

UD NKFI

 

„Bilaterális K+F együttműködéskülönböző növényi hatóanyagtartalmú prototípus fejlesztésre és javaslat ipari léptéknövelésre” – című 2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ-2022-00006 pályázat valósul meg az NKFIH által támogatott üzbég-magyar együttműködés keretében

 

 

A Debreceni Egyetem nyertes pályázatának címe: „Bilaterális K+F együttműködés különböző növényi hatóanyagtartalmú prototípus fejlesztésre és javaslat ipari léptéknövelésre”, angolul „Common research and development of different prototypes containing natural herb extract for industrial utilization”. A pályázati célok sikeres megvalósítása érdekében a Debreceni Egyetem konzorciumi partnerségben a Meditop Gyógyszeripari Kft.-vel és a Tashkenti Gyógyszerészeti Intézettel működik együtt. A pályázat támogatási összege 70 millió forint. A projekt időtartama: 2022.12.01. - 2025.11.30.

 

A projekt a gyógyító Magyarország egészségipari programhoz kapcsolódik, tekintettel arra, hogy különböző növényi hatóanyagot tartalmazó prototípus készítmények a nemzetközi partnerrel közös, gyógyszeripari szereplő felügyelete alatt történő, egészségiparhoz köthető prototípus fejlesztés valósul meg. A projekt során a Debreceni Egyetem és a Taskent Gyógyszerészeti Intézet közösen, különböző gyógynövény kivonatokat tartalmazó prototípusok fejlesztését tűzte ki céljául. A kutatás során jelentős tudomány technológia tudástranszfer valósul meg. A magyar partner olyan gyógyszeripari szereplőt von be a projektbe, amely szakmai támogatást nyújt a kifejlesztett prototípusok ipari gyártási lehetőségének és analitikai vizsgálatainak megvalósításában. A két országban megtalálható, különböző jól meghatározott szempontrendszer szerint szelektált gyógynövényeket a hatóanyag-tartalom tekintetében összehasonlító vizsgálatoknak vetjük alá. A készítmények fejlesztése során a hatóanyagok vizsgálatához innovatív analitikai és gyógyszertechnológiai módszerek kerülnek alkalmazásra. Az előzetes vizsgálatok alapján szelektált gyógynövények az Artemisia annua és a Salvia officinalis. A prototípusokkal standardizálható preformulációs és preklinikai vizsgálatokat végzünk. Az antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmazó szopogató pasztillát és kemény kapszulát orvostechnikai eszközként és táplálék-kiegészítőként fejlesztjük és regisztráljuk, mint prototípusok. Szintén prototípusként hidrogél/kenőcs, fülcsepp és speciális sebkezelő oldat is kifejlesztésre kerül. A GMP szerinti laboratóriumi fejlesztési dokumentáció elkészítése is része a feladatoknak. A kutatók ezek alapján javaslatot tesznek a lehetséges ipari léptéknövelésére.

Pályázati azonosító:

 

„A 2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ-2022-00006 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ pályázati program finanszírozásában valósul meg.”

 

"The project 2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ-2022-00006 is funded by the Ministry of Culture and Innovation with the support from the National Research Development and Innovation Fund, financed by the 2022-1.2.2-TÉT-IPARI-UZ call for proposals."

 

További információ kérhető:

Dr. Kovácsné Prof. Dr. Bácskay Ildikó Katalin, a projekt szakmai vezetője

E-mail: bacskay.ildiko@pharm.unideb.hu

NKFI

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 26. 13:34