Borsó-fehérje alapú termékfejlesztés-egészségipari zöldinnováció
2023.03.08.
A Miniszterelnökség, mint Támogató a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” tárgyú felhívást tett közzé, melyre a Jászapáti 2000. Mezőgazdasági Zártkörű Részvénytársaság 2022.01.20. napon támogatási kérelmet nyújtott be, amelyet a Támogató 2022. március 9. napon támogatásban részesített. A Kedvezményezett – a Támogató döntése alapján – 688,168 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásra jogosult. Jelen projekt célja olyan nagy hozzáadott értékű termékek létrehozása, amely egy Magyarországon is nagy léptékben termesztett növényt, a borsót használja kiindulási nyersanyagként
A projekt központi nyersanyaga, a borsó fehérje kitűnően illeszkedik a vegán, GMO mentes világtrendekbe, illetve a húsfogyasztás csökkentését célzó étrendbe. A hazai körülmények között termesztett borsófajták alkalmasak a fehérje, vagy fehérje-hidrolizátum előállítására és az azokat tartalmazó termékek fejlesztésére, ezáltal a projekt eredményeként konkrét javaslatok születnek borsó fehérje alapú termékek, vagy tejtermékeken alapuló, borsófehérjével dúsított termékek gyártástechnológiájának kifejlesztésére.
A projekt konzorciumban valósul meg a HÉKA Kft.-val és a Debreceni Egyetemmel. A megvalósulási helyszínek: Jászapáti, Derecske és Debrecen. Mindhárom megvalósítási helyszín a hátrányos helyzetű Észak-Alföldi régióban található. A projektben 24 fő kutató és 49 fő technikus vesz részt. A fejlesztésnek köszönhetően a három tagú konzorcium összesen 73 darab munkahelyet tud megőrizni.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2025.01.31.
A projektről bővebb információt a https://jaszapatimgzrt.hu/ honlapon olvashatnak.
További információ kérhető:
Tihanyi Bernadett projektmenedzser
+36 30 585 0375
tihanyi.bernadett@studiumgroup.hu
Domokos Szilárd projektmenedzser
+36 52 512 900 / 64177