GYKTV 2022

Véget ért a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának első Természettudományos Versenye, amelynek keretében a természettudományokban jól teljesítő középiskolások mérték össze tudásukat.

Tatai Ottó, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának diákja első, Lemaitre Lucien, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium tanulója második, Ferenczi Ákos, a Tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium növendéke pedig harmadik helyen végzett a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara (DE GYTK) által meghirdetett első Természettudományos Verseny (GYKTV) második fordulójában, ami egyben a vetélkedő döntője is volt. A kar Nagyelőadójában pénteken tartott megmérettetésen összesen 15 középiskolás kémia, biológia, fizika tantárgyakból és a gyógyszerészetből feltett kérdésekre válaszolt.  A GYKTV korábbi, első fordulójában azok a középiskolások versenyeztek, akik egy maximum 3 perces videóban bemutatták kedvenc természettudományos kísérletüket, a filmet pedig rövid tudományos magyarázat kíséretében beküldték a zsűrinek. Ilyen videóból összesen 42 érkezett az ország valamennyi részéből a GYTK-ra, így Sopronból, Salgótarjánból, Tiszafüredről, Mezőkovácsházáról, Sátoraljaújhelyről, Nyíregyházáról, Vásárosnaményból, Miskolcról, Gödöllőről, valamint Kiskunhalasról. A második fordulóba, a döntőbe a szakemberek által legjobbnak ítélt 10, illetve a közösségi oldalakon a legtöbb közönségszavazatot elért 5 versenyző került. (A legtöbb szavazatott kapott videót Lemaitre Lucien készítette, melyre több mint 1 300 jelölés érkezett.)

A döntőben három forduló nyomán döntöttek a helyezésekről. Az elsőben a versenyzőknek egyenként 40-40 természettudományos kérdésre kellett válaszolni. A másodikban a résztvevők egymással „párbajoztak”. Az utolsó körben pedig ismét egy kvíz teljesítése során szerzett pontok alakították ki a végső sorrendet.  

A GYKTV első helyezettje 100 ezer, a második 50 ezer, a harmadik helyezett 30 ezer forint pénzjutalmat kapott. Ezen felül öt, értékes tárgyakat tartalmazó különdíjat is kiosztottak.  

 

- Karunk célja egy olyan verseny létrehozása volt, ahol a hasonló érdeklődési körű diákok találkozhatnak, megismerkedhetnek a gyógyszerészi feladatkörökkel, betekintést nyerhetnek az egyetemi képzésbe, miközben érdekes feladatok teljesítése közben próbálhatják ki magukat – fogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatban Kovácsné Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatási dékánhelyettese.

A kari vezető hozzátette: nagyon fontosnak tartják a gyógyszerész-utánpótlás biztosítását, ezért ezt a vetélkedőt ezután rendszeressé szeretnék tenni.  


A pályamunkák elérhetők a A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hivatalos YouTube csatornáján! 

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 19. 09:16