Karrier

A gyógyszerészi pálya lehetőségei

 

9 questions you should be asking your pharmacist, but aren't | Reader's  Digest AsiaGyógyszerészekkel leggyakrabban a lakossági gyógyszerellátásért felelős közforgalmú vagy kisebb településeken a fiókgyógyszertárakban lehet találkozni. Ezekben az egészségügyi intézményekben nem pusztán értékesítést folytatnak a gyógyszerészek, hanem végzettségük birtokában önálló gyógyító és egészségmegőrző tevékenységet. Adott gyógyszert, hogyan kell szedni, milyen mellékhatásokra lehet számítani, azokat, hogy kell kezelni? Hogyan illeszthető be egy krónikus beteg számos gyógyszere közé egy új úgy, hogy elkerüljük a hatóanyagok közötti interakciót, mellékhatásokat? A betegeket, hogy lehet a leghatékonyabban segíteni a rendelkezésre álló vény nélküli készítményekkel, étrendkiegészítőkkel, tanácsokkal? Mit kell mondani, egy a terápia kezdetén álló, bizonytalan páciensnek, hogy biztosan betartsa az orvos utasításait és a kezelés a leghatékonyabb legyen? Mik azok a tünetek, kórelőzmények, amikor azonnal orvoshoz kell irányítani a beteget? Hogyan lehet a legjobb minőségben elkészíteni az orvos által rendelt magisztrális gyógyszerkészítményt? Ezek azok a mindennapi kihívások, amiknek hiteles megválaszolása a patikai munka szépségét adja.

A kórházakban klinikai gyógyszerészként, egyrészt az adott intézmény vagy részlegek gyógyszergazdálkodását kell irányítani, másrészt lehetséges az osztályokon dolgozó orvosok munkáját közvetlenül a betegágy mellett, egy csapat tagjaként segíteni. Továbbá gyógyszerészi kompetencia a betegek egyéni igényeire szabott tápláló vagy kemoterápiás infúziók és egyéb gyógyszerek előállítása a klinikai gyógyszertár laboratóriumában illetve a különböző klinikai gyógyszerkísérletek lebonyolításában történő részvétel.

A gyógyszeripar a gyógyszerészi diplomával járó komplex tudást több területen tudja felhasználni. Legyen szó akár a gyártás felügyeletéről vagy optimalizálásáról, kutatás-fejlesztésről, minőségellenőrzésről vagy biztosításról egy gyógyszerész könnyen az adott csapat hasznos tagjává tud válni a válni. Emellett egy vállalat gyógyszereinek törzskönyvezési, marketing (orvosok, gyógyszertárak felkeresése) feladatait is nagy hatékonysággal tudják végezni végzett hallgatóink.

Továbbá egyetemek, egyéb kutatás-fejlesztéssel, analitikával foglalkozó nem gyógyszeripari cégek is szívesen fogadják a gyógyszerész diplomával járó szemléletet, tudást, ami változatos munkakörök betöltését teszi lehetővé.  

 


Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 19. 14:08