BETEGEDUKÁCIÓ - EFOP-3.4.3-16-2016-00021

Kérdezze meg a jövő gyógyszerészét!


 

2022 AKTUALITÁSOK

 

HALLGATÓI ÖSZTÖNDÍJ 2022

DOKTORANDUSZ ÖSZTÖNDÍJ 2022

 


KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK


INFORMÁCIÓ TELJESÍTÉS IGAZOLÁSHOZ SZAKMAI BESZÁMOLÓ JELENLÉTI ÍV TELJESÍTÉS IGAZOLÁS FEEDBACK FORMANYOMTATVÁNY MINTA ELŐADÁSOK

 

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán még 2015-ben kezdődött felmérés, amely a középiskolás diákok gyógyszertári és egészségügyi ismereteinek megismerésére irányult. Az eredmények hatására az egyetem szakemberei betegedukációs mintaelőadást dolgoztak ki.

Az EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosító számú, „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, uniós forrásból megvalósuló projekt ösztöndíjprogramjában most az intézmény 44 gyógyszerészhallgatója nyert támogatást arra, hogy országszerte előadásokat tartsanak a középiskolásoknak arról, hogyan őrizhetik meg egészségüket minél hosszabb ideig. 

- Egy olyan kezdeményezést indítunk, ami a jövő nemzedékének az egészségtudatosságát fogja növelni – fogalmazott Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja az ösztöndíjprogram pénteki nyitórendezvényén.

 

 

Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékánhelyettese beszédében kiemelte: az előadásokat tartó hallgatók sokat tehetnek azért, hogy egy egészségművelt generáció nőjön fel, ugyanakkor – reményeik szerint – a program nyomán az egyetemisták aktív társadalmi felelősségvállalása is nagyobb lesz.

- Fontos célkitűzés, hogy megtanítsuk a fiatalokat arra, hogy egyrészt merjenek kérdezni, másrészt arra, hogy mit kérdezhetnek, mit kérdezzenek meg a gyógyszerésztől. A leendő szakemberek ezzel a saját hivatásuk művelését teszik lényegesen könnyebbé – hangsúlyozta a program szakmai vezetője.

A 44 gyógyszerészhallgató több mint 90 előadást tart majd országszerte, sokan saját középiskolájukba mennek vissza. A programot a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatósága is felkarolta.

- Az előadás-sorozat sokat fog segíteni a hallgatók saját felkészülésében, eredményesebbek, sikeresebbek lehetnek a pályájukon, továbbá nagy szerepük lehet abban, hogy saját élettapasztalatukon és a megszerzett tudásukon keresztül egészségtudatosabb életmódra készítsék fel a középiskolás diákokat – fogalmazott Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató.

 

Szökő Éva, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke az mondta: minden egészségügyi szakembernek, így a gyógyszerészeknek is óriási szerepük van a gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel és alternatív terápiákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában. A legkönnyebben elérhető egészségügyi szakemberek a gyógyszerészek, akik segíthetnek például a betegeknek megbízható forrásból származó információt találni az interneten.

- A programnak köszönhetően az egyetemistákon keresztül fontos ismeretek juthatnak el a középiskolásokhoz, elindulhat egyfajta párbeszéd, hiszen korban közel állnak egymáshoz – hangsúlyozta a társaság elnöke.

A február 15-i rendezvényen együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara, valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, amely biztosítja, hogy a középiskolásoknak szóló betegedukációs előadások ne csak Debrecenben, hanem az egész országban megvalósulhassanak.

 

 

Gyermán Anna, az egyetem egykori hallgatója, a mintaelőadás kidolgozója inspirációként mutatta be a „Gyógyszerszedés a hétköznapokban – Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában” című előadását, saját prezentációjuk kidolgozásához pedig tanácsokkal látta el a programban részt vevő egyetemistákat.

 

MINTAELŐADÁS #1 MINTAELŐADÁS #2 MINTAELŐADÁS #3 MINTAELŐADÁS #4

 

szechenyi 2020

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 19. 14:43