Hírek

A Debreceni Egyetem széleskörű marketing és pályaorientációs stratégiájának és a felvételi szabályok változásának köszönhetően az elmúlt évek legsikeresebb felvételi jelentkezési időszakát tudhatja maga mögött – hangzott el a témában tartott keddi sajtótájékoztatón. Az előző évhez képest harmadával többen választották az intézményt, az országos 27 százalékos növekedéshez képest a DE 34 százalékos bővülést ért el a jelentkezéseket tekintve. Az intézményt összesen 19 ezer 676 felvételiző jelölte meg, első helyen 11 ezer 351-en.

Virtuális patikában, összetett helyzetekben kellett bizonyítaniuk szakértelmüket a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak az Országos Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny döntőjében. A résztvevőknek elsősorban magas vérnyomással összefüggő problémákat kellett megoldaniuk.

Jedlik Ányos-díjban részesült Fésüs László, a Debreceni Egyetem professor emeritusa. A kitüntetést idén 27. alkalommal adták át az innovációval és szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó kiváló magyar szakembereknek.

A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Debreceni Egyetem több munkatársa is állami kitüntetésben részesült. Az elismeréseket az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére rendezett budapesti ünnepségen vehették át.

Idén is csatlakozott az Agykutatás hete című országos programsorozathoz a Debreceni Egyetem. Az intézmény szakemberei a napokban helyi középiskolákban számoltak be kutatásaikról, majd a hét második felében a NeurotechEU projektben közreműködő hazai és külföldi tudósok tartanak nyilvános előadásokat Debrecenben.

Az ország vezető kardiológusai osztják meg tapasztalataikat a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött 28. Debreceni Kardiológiai Napokon. A négynapos rendezvény fókuszában ezúttal a koszorúérbetegség, a szívritmuszavarok, a szívelégtelenség, illetve ezek megelőzése áll.

Milyen szerepe van az életmódnak az allergológiai és immunológiai betegségek kialakulásában, lefolyásában? Ezt a témát vitatták meg a szakemberek egy regionális bőrgyógyászati fórumon a DAB Székházban. A mintegy száz résztvevő a terület legújabb kutatási eredményeivel is megismerkedett. A kétnapos szakmai tanácskozáson a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika elmúlt száz évéről is megemlékeztek.

Letették a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar épületének alapkövét. A Debreceni Egyetem legújabb létesítménye az intézmény Vezér utcai ipari parkjában kapott helyet. Az átadáson résztvevő innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár modellértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem oktatást és kutatás-fejlesztést összekapcsoló tevékenységét.

Március elsejével létrejött az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az átalakítást követően a fekvőbetegeket a Nagyerdei Campuson, a járóbetegeket pedig a Nagyerdei Campus mellett a Bethlen utcai Szakellátási Központban kezelik. A Kenézy Gyula Campuson a sürgős fül-orr-gégészeti eseteket továbbra is ellátják.

Három évtizedes hagyománynak megfelelően, Arany János születésnapján rendezvénysorozattal emlékezik névadójára a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája. A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási hely diákjai március 2-a és 14-e között tematikus tanítási órákon és interaktív programon ismerkednek a költő életútjával.